Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

november 2011

Pressemeddelelse


En rose så jeg skyde - Stig Rossen

Stig Rossen vender hjem

Der er på flere måder tale om en hjemkomst, når Stig Rossen for 16. år i træk afvikler sin landsdækkende juleturne. Samtidig har sangeren ladet sig overtale til at gøre oplevelsen endnu mere privat for publikum.

Af ALLAN PRIESS POULSEN

Under den første uge af sin 15 års-jubilæumsturne i 2009, var Stig Rossen involveret i et motorcykelstyrt på Færøerne. Resultatet var umiddelbart vurderet et par bøjede ribben, og det var ikke nok til at sætte en stopper for de resterende 28 julekoncerter. Det viste sig dog efterfølgende, at tre af sangerens ribben var brækket - nogle af dem endda flere steder.
>>Ribbenene er temmelig meget i spil, når man synger, så hver gang jeg tog en dyb indånding, gik ryggen simpelthen i spasmer, så jeg sank sammen i smerter. Derfor var jeg nødt til meget hurtigt at udvikle en ny sangteknik, hvor jeg spændte ryggen op, hver gang der kom en høj, lang tone. Så jubilæumsturneen blev på alle måder uforglemmelig,<< griner Stig Rossen, der forsikrer, at han holder sig langt væk fra motorcykler under dette års turne, som suppleres med en dvd-udgivelse fra jubilæumssæsonen.

Langt tilløb til dvd
Julekoncerterne kom til verden i 1995, om end der dengang kun var tale om en enkelt af slagsen. Den blev afholdt i Brændkjærkirken i Kolding, som Stig Rossen hvert år siden da er vendt tilbage til. Turneen har med tiden forgrenet sig til hele landet og består af et væld af danske og udenlandske juleklassikere. Til stor glæde for både publikum og sangeren selv.
>>Det er en fantastisk at få lov til at tage rundt i landet at sætte folk i julestemning. Jeg har mødt mennesker, der har været med i alle 15 år, så koncerterne er blevet en fast del af deres juleforberedelser. Det er simpelthen ikke rigtig jul, før de har været til en af mine julekoncerter,<< fortæller Stig Rossen.
En anden tilbagevendende begivenhed i forbindelse med koncerterne har været en lang række forespørgsler fra publikum om en dvd-udgivelse, så oplevelsen så at sige kan tages med hjem i stuen. Stig Rossen har i en årrække været tvivlende over for ideen, men endte med at overgive sig og indspille materialet fra 2009-turneen i et studie foran et mindre publikum.
>>Folk er blevet ved med at spørge ”hvornår kommer det her på dvd?”, men jeg var ikke sikker på, at det var en god ide, for en livekoncert lever netop i kraft af, at den er live. Det er noget, man oplever her og nu. Men jubilæumsturneen indeholdt alle de bedste sange, og derfor var den reelt den perfekte anledning til at indfange essensen af koncerterne, og det endte faktisk med at fungere rigtig godt,<< siger han.

Julepynter i november
Traditionerne i koncertrækken er med andre ord til at tage at føle på, hvilket ligeledes er tilfældet for sangeren selv. Han glæder sig således til igen at julehygge med sit trofaste publikum, om end koncerterne har det med at stjæle en god del af hans egen december. Det har blandt andet betydet, at familien har skabt en tradition om at pynte op til jul midt i november og ikke mindst, at Stig Rossen vender bilen mod hjemmet i Nyborg efter hver enkelt koncert.
Sidstnævnte ender som regel med at koste en hel del i søvnregnskabet, men til gengæld kan han bibeholde morgenrutinerne med sine tre drenge mellem 0 og 8 år. Stig Rossen har derudover en datter på 19 fra sit første ægteskab.

Tårer og tilgivelse
Generelt ligger nærvær og tilstedeværelse i forældrerollen sangeren meget på sinde, og derfor hedder temaet for årets juleturne ”børn og voksne i kærlig krans”. For ifølge Stig Rossen kan julen bruges som generalprøve for det kommende år, hvad angår samværet med sine børn.
>>I et moderne samfund sker der ofte det, at børnene bliver skubbet lidt til side, fordi der er nødt til at være plads til, at far og mor får det hele til at køre rundt økonomisk. Derfor er julen en glimrende anledning til at øve sig i give børnene noget mere plads, lade dem bestemme og så bare være der for dem fuldt ud, når det er muligt,<< siger han.
Ideen om at lægge små talte pointer ind i julekoncerterne er kommet til med årene, uden at det direkte har været meningen. Temaerne tager altid udgangspunkt i julens budskab, og reaktionerne har flere gange været voldsomme.
>>Engang imellem har jeg haft brug for at dele noget med publikum, og så er det fortsat, fordi jeg har mærket, at folk gerne ville lytte. Et af årene talte jeg om tilgivelse, og da var der mange, der bagefter kom op til mig med tårer i øjnene og sagde, at det kunne de virkelig bruge til noget. Det er vidunderligt, når man på den måde kan give folk noget mere, end de havde forventet,<< siger Stig Rossen.

Nyt indhold i gammel ramme
Publikum skal dog ikke sætte næsen op efter store, nye koncepter eller drastiske forandringer i årets julekoncertturne. For ifølge Stig Rossen lever koncerterne netop af genkendelighed, ritualer og traditioner.
>>Vi har jo heller ikke noget imod at fejre juleaften på samme måde år efter år. Så opgaven for mig er at blive ved med at fylde nyt indhold i den samme ramme. Og så længe jeg bliver ved med at elske at synge sangene, er der ingen grund til, at vi ikke også kan nå 30 års-jubilæet,<< fastslår han med et smil.
Juleturneen løber fra 27. november til 20. december. Undervejs vender Stig Rossen hjem til Kolding, hvor han boede, da det hele begyndte, hjem til sit loyale publikum over hele landet og ikke mindst hjem til familien på Fyn i en sen nattetime efter hver koncert.

Stig Rossen
• 48 år
• Sanger, skuespiller, foredragsholder og forfatter
• Gift med Nina og far til fire børn
• Uddannet på Guildhall School of Music and Drama i London

FAKTABOKS STIG ROSSEN JULEKONCERTER

Der er på de 15 år afholdt 223 julekoncerter for godt en kvart million mennesker, om end en del må formodes at være gengangere

Til deko og teknik er er i alt brugt:
3.600 julekugler
1.650 bloklys
7900 AA batterier
3,9 km gaffa-tape

Stig Rossen har sammenlagt kørt i tog i 17 døgn i forbindelse med turnéerne UD OG SE!

Stig Rossen har sunget Glade jul konstant i ca. 14 timer i alt

Autografkøen har i alt udgjort ca. 13,3 km

Tourbussen har tilbagelagt godt 42.000 km

Det samlede antal solgte julecd’er stablet ovenpå hinanden er 1,5 km

 
© 2001 MusikLinien