Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

Pressemeddelelse

En irer i Amerika - Johnny Logan

-Johnny Logan udgiver et nyt album, hvor han kredser om den irsk-amerikanske forbindelse. Logans tre sønner medvirker på titelsangen ”Irishmand in America”, skrevet afJohnny Logan selv

Af Rie Nielsen

Der slås bro over mangt og meget på Johnny Logans nye album ”Irishman in America”, der udkommer 19. september.
Bro mellem Irland og Amerika. Bro mellem fortid og nutid. Bro mellem os på jorden og de kære, der har forladt os.

Johnny Logan når vidt omkring og har mange ambitioner med det nye album.
Det kommer i forlængelse af albummet ”The Irish Connection”, som Logan udgav i Danmark sidste år i april, lidt senere i Norge og Sverige, og som har givet ham platin for pladesalget i Danmark, to gange platin i Norge og guld i Sverige.

Trist sms
”The Irish Connection” blev til på opfordring af Johnny Logans danske ven og promoter gennem masser af år. Logan kalder ham bare Calle. På ”The Irish Connection” synger Logan en lang række af de kendte, irske sange, som er blevet sunget bl.a. på pubberne så langt tilbage, nogen kan huske.
Denne succes mente Calle skulle følges op af et nyt album, hvor Logan holdt fast i sit irske bagland med fire irske traditionals, kombineret med fire amerikanske sange plus fire helt nye irske, skrevet af Logan selv.

”Vi gik i gang med projektet før jul sidste år, selv om jeg stadig havde travlt med at følge op på succes’en med ”The Irish Connection”. Vi turnerede i 10-11 måneder. Og ved juletid var jeg en tur i Australien, hvor min søster bor. Hun skulle giftes, og jeg skulle føre hende op. På vej hjem i flyet fik jeg en sms med beskeden om, at min gode ven Calle var død. 55 år gammel. Det var næsten ikke til at bære,” fortæller Johnny Logan.

Logan som producer
Det var en stor sorg for den irske sanger. Og det var uheldigt for projektet med den nye cd, for det var Calle, der skulle stå for det.
”Men jeg besluttede mig for at gå videre med det. Også i respekt for Calle. Det betød så bare, at jeg måtte gøre alting selv,” forklarer Johnny Logan med et af sine karakteristiske smil, der indikerer, at ingen behøver have ondt af ham på den konto.

Tvært imod gav det også Logan en mulighed for at forsøge sig som producer.
”Jeg har selv arrangeret og produceret det hele. Og jeg er meget spændt på, hvordan det bliver modtaget. Det er første gang, jeg har prøvet det. Men intet er overladt til tilfældighederne. Jeg har gjort rigtig meget ud af detaljerne. Jeg ville gerne lave noget mere eventyrligt og anderledes denne gang, men samtidig være tro mod mit publikum,” forklarer Johnny Logan.

Jorden rundt
Indspilningerne sendte nærmest Logan ud på en jordomrejse. Han indspillede rytmesektionen, altså trommer og bas, i Danmark med sit danske orkester. Så tog han til Tyskland for at indspille alle tangenterne, bl.a. keyboard og piano, hvorefter turen gik til Nashville USA for at indspille strengeinstrumenterne, pedal- og steelguitar, picking guitar, dobro, banjo, og den amerikanske fiddle, altså violin.
”Der er ikke en eneste elektrisk guitar på albummet. Alt er lavet med akustiske,” fortæller Johnny Logan med en stolt klang i stemmen.

Fra USA skulle han tilbage til Irland for at indspille den irske fiddle og den karakteristiske irske tin whistle, altså en tinfløjte.

Sønner på kor
”På to dage indspillede jeg selv de 12 vokaler til sangene her i Danmark i Lundgård Studio, inden jeg tog tilbage til Irland for at indspille backing-vokaler. Bl.a. til den sang, som mine sønner er med på.”

Sønnerne hedder Adam, Fionn og Jack. De er 29, 24 og 16 år. Johnny Logan inviterede dem til at synge kor på titelsangen, som han selv har skrevet, ”Irishman in America”.

Det er en sang, der handler om den længsel, man kan have, når man er langt fra sine elskede. Den længsel, som de irere, der tog af sted for at prøve lykken i drømmenes land på den anden side af det store Atlanterhav, oplevede. De var så langt borte, at det var uvist, om de nogensinde kom til at gense den grønne fødeø og de kære, der stadig var dér. Det bliver i sangen brugt som billede på den følelse, man kan have for en kær ven eller et familiemedlem, der er gået bort. Samme følelse som Johnny Logan nærer af savn efter sin egen far og andre kære venner.

”Det gik pludselig op for mig, hvor hurtigt det kan gå. Calle, der døde så pludseligt. En anden af mine gode venner, sangeren fra The Dubliners, var også død for nylig. Så jeg fik egentlig ideen til at få mine sønner med, fordi jeg ville have, at de skulle have denne oplevelse at huske tilbage på, når jeg engang ikke er her mere,” pointerer Johnny Logan.

Computers og heavy metal
Det er ellers ikke sang og musik, der står øverst på listen over de tre sønners daglige gøremål. Kun den yngste, 16-årige Jack, dyrker for alvor sine musikalske talenter. Det gør han som guitarist i tre forskellige heavy metal-bands.
Adam på 29 er Senior Project Manager i et computerfirma og Fionn på 24 er computer-animator.
”Det har ingen betydning for mig, hvad de beskæftiger sig med. Det må de helt selv om. Men jeg kan nu kun ønske for dem, at de får mere kontinuitet i deres liv, end jeg har haft. Der er mange ups and downs i musikbranchen,” slår Johnny Logan fast.

Men sønnerne indvilligede altså i at stille op og synge med på titelsangen. Og ifølge Logan selv, er de faktisk habile sangere. Ud over sangstemmen har de tilsyneladende også arvet deres fars talent for humor og jokes.
”For de drillede mig i studiet og en af dem sagde: Hvad er den af dad, kan du ikke længere ramme de høje toner,” griner Johnny Logan og fortsætter:

Fædre og sønner
”Jeg tror egentlig ikke, det er gået op for dem endnu, hvad det her kan komme til at betyde for dem. Altså helt personligt. Nu har de noget, som de har skabt sammen med mig. Min far var en stor sanger. Patick O’Hagan hed han. Han er død for længst, men efter hans død har jeg fundet ud af, at vi faktisk begge har vundet den samme sangkonkurrence, da vi var helt unge. Jeg har bare ikke noget, jeg har lavet med ham. Det er jeg ked af. Nu har de noget med deres far, og det tror jeg, de kommer til at værdsætte en dag,” smiler Logan.

”Adam sagde dog til mig efter indspilningen med dem, at han er stolt af mig. Og det, at han sagde det, betyder alt for mig,” siger Johnny Logan og bliver et øjeblik helt stille og eftertænksom.

Sexy dad-dance
Men selv om Johnny Logan har et stort hjerte og er en mester udi kunsten at synge følsomme ballader, er han ikke en mand, der dvæler ved sentimentaliteten. Så efter beretningen om Adams anerkendelse vender han hurtigt tilbage til sit humoristiske gamle jeg ved at fortælle en anekdote om sin mellemste søn, Fionn.

De tre sønner var inviteret til en Johnny Logan-koncert i Irland, og der overværede de, hvordan unge piger kastede deres bh’er og trusser op på scenen til deres idol, som efter sønners mening var lidt for gammel til den slags tilbedelse. Så Fionn sagde ifølge Logan til ham bagefter:
”It was a good concert. I’m not so sure about the sexy dad-dance though...”

Den irsk-amerikanske forbindelse
Ud over ”Irishman in America” har Logan selv skrevet sangene ”Sorry”, ”Bridges of my heart” og ”Dancing with my father”. Sidstnævnte bygger også bro til elskede, kære, der er gået bort, som det lyder i de første linjer af omkvædet:
”So I go/ dancing with my father/ through the streets of yesterday...”

Den amerikanske forbindelse, som Logan også bygger bro til, hænger sammen med Irlands historie, der har sendt tusindvis af mænd og kvinder over det store hav til landet på den anden side. De tog bl.a. en musiktradition med sig, som har smittet af på den musik, der opstod i USA.
”Bl.a. er bluegrass og cajun-musikken stærkt inspireret af irsk musik,” fortæller Johnny Logan.

Men det er nu hverken bluegrass eller cajun-numre, Logan har valgt til albummet fra Amerikas store bagkatalog. Han har valgt sange, som på en eller anden måde har betydning for ham. Og de er meget forskellige. Lige fra ”This land is your land”, som er en gammel amerikansk tradition, til ”Piece of my heart”, som er et af folk-rock-sangeringen Janice Joplins glansnumre.

”Det var vigtigt for mig at finde nogle numre, der havde et groove, der tiltalte mig. De er alle sange, som man sang i USA i 70’erne, for jeg var meget tiltrukket af landet dengang og alt det, der skete musikalsk på den tid. For eksempel elsker jeg bare Janice Joplin, så det var oplagt at tage en af hendes sange med.”

Præsident-sanger
En anden bro mellem USA og Irland. Og mellem USA og Logan-familien er den, at Johnnys far, Patrick O’Hagan, har sunget for de tre amerikanske præsidenter Lyndon B. Johnson, John. F. Kennedy og Richard Nixon.

Men ellers er det hovedsageligt musikalsk, Johnny Logan ønsker at bygge bro. Det gør han ved at lade de to musikalske traditioner mødes i utraditionelle arrangementer, hvor f.eks. den irske og den amerikanske fiddle nærmest battler i samme nummer. Dog helt efter Johnny Logans hjerte - på udpræget venskabelig vis.


Trackliste – Release den 19.sep. 2008

1. Rocky road to Dublin
2. The night they drove old Dixie down
3. Belle of Belfast
4. Dancing with my father
5. This land is your land
6. Piece of my heart
7. The Alabama song
8. Bridges of my heart
9. Sorry
10. Paddy on the railway
11. Waxies Dargle
12. Irishman in America

Tourplan

Johnny Logan gæster Danmark med følgende koncerter resten af 2008:

Oktober 4: Skive Theater
November 22: Tinghallen, Viborg
November 26: Juvi-klubben, Kalundborg
November 27: Slagelse Musikhus
November 29: Munkholm-hallen, Langå
December 1: Industrien, Aarup
December 4: Kolding Teater
December 5: Stubhuset, Støvring
December 6: Portalen, Greve
December 8: Nordjyllands MedieCenter, Aabybro
December 9: Sønderborghus, Sønderborg
December 27: Lind Hallen, Herning

 
© 2001 MusikLinien