Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

Pressemeddelelse

Kunsten at få det svære til at forekomme let

"Imens de 2 andre er i Føtex":

Multikunstneren Thomas Eje udsender to timers forrygende solooptræden på video/dvd, mens han sammen med "de 2 andre" forbereder Linie 3's 25 års jubilæumsshow.

Af Peter Hartung

Nogle vil mene, det er urimeligt at samle så mange forskellige talenter i én person. Og der er noget om snakken. Thomas Eje er en dansk multikunstner i verdensklasse.

Han kan synge, så det lyder som Frank Sinatra. Han spiller saxofon som Stan Getz. Han håndterer pianoet som en Chopin. Han laver komik som Victor Borge. Spiller violin som Svend Asmussen. Får guitaren til at synge som Gary Moore. Mestrer klassisk, jazz, pop, latin, rock...

I foråret 2003 strømmede et tusindtalligt publikum til, da 46-årige Thomas Eje optrådte med sit imponerende musikalske soloshow med titlen "Imens de 2 andre er i Føtex".

Hele showet kan nu (gen)opleves på en ny video/dvd med samme titel. Her kan man i knivskarp billedkvalitet og bedste hi-fi lyd opleve alle højdepunkterne fra showet, hvor Thomas Eje er i fremragende musikalsk selskab i form af Jan Glæsels Orkester.

Det er et show bestående at lutter højdepunkter:

Den ubetalelige parodi på Peter Belli. Vittigheden om helikopteren, der styrtede ned på en kirkegård i Århus. Den herlige banjo-duet. Det heftige Blues Brothers Medley. Thomas Eje på guitar, violin, piano, mundharmonika, vibrafon, saxofon m.v. - og ikke mindst en syngende Eje i favoritrollen som crooner a la Las Vegas som et mix af Frank Sinatra og Dean Martin.

"Showet består af en blanding af nyt og gammelt, men mest nyt. Programmet er sammensat efter min personlige smag. Man er jo bedst til det, man selv tænder på. Men jeg kan også mærke, at folk gerne vil høre nogle af de gamle numre igen. Jeg er nødt til at spille Gary Moore-soloen som ekstranummer, for det kræver folk simpelthen af mig," siger Thomas Eje.

Sprang ud som solist

Det var i november 1995, at Thomas Eje brugte Linie 3 som springbræt til en solistkarriere via det stort anlagte "Thomas Eje Show" i Tivoli's koncertsal. Pressen kaldte det "et show i verdensklasse", og siden har Thomas Eje ikke set sig tilbage. Uden at slippe taget i Linie 3, har han markeret sig som en blanding af stand up-komiker, skuespiller, sanger og musiker.

"Mit andet soloshow byder ikke på den store fornyelse som sådan. Formen er jo den, jeg står for, og det kan eller vil jeg ikke lave om på. Og så er det jo heldigt, at andre også synes, at det er sjovt at se på og lytte til. Folk spørger os også nogle gange i Linie 3, "om vi ikke skal forny os lidt", men svaret er nej. Man skal ikke lave om på noget, der fungerer," siger Thomas Eje.

"Vi laver familieunderholdning. Men man skal ikke tro, at det er tilsigtet. Det er ikke noget med, at "vi har regnet den ud", hvis nogen skulle tro det. Jeg laver de ting, jeg selv synes om. Og personligt føler jeg mig faktisk mere som musiker end som komiker og skuespiller. Mit store soloshow er et musikalsk show, der bindes sammen af komik," mener Thomas Eje.

Netop nu er han gået i øvelokalet igen - oven på en tre måneder lang ferie. Han trængte simpelthen til at stresse af oven på forårets fysisk og mentalt krævende soloshows.

"Det er første gang i 13 år, jeg rigtigt har holdt ferie. Jeg har ikke beskæftiget mig med musik eller arbejde hele sommeren. Den har stået på havefester og flyvemaskiner. For mig har det været en god måde at få strøm på batterierne igen. Jeg kalder det en selvfinancieret førtidspension, men nu kan jeg også godt mærke, at jeg skal i gang igen," forklarer entertaineren.

Højtflyvende komiker

Det med flyvemaskinerne er et kapitel for sig. Thomas Eje er pilot - hans vigtigste hobby sammen med dykning.

"Flyvning er noget, jeg dyrker for min egen fornøjelses skyld. Sidste år havde jeg 120 flyvetimer, og jeg flyver stadig rigtigt, rigtigt meget. Flyvning bliver man heller aldrig færdig med. Der er hele tiden noget nyt at lære," mener Thomas Eje.

Han tog sit første certifikat i 1984, men hvor andre amatører er tilfredse med at kunne beherske en lille flyver i godt vejr og dagslys, gik den ambitiøse herre videre.

I 1998 købte han sit nuværende privatfly, en Partenavia P68b "Victor", som er et væsentligt større fly med to motorer og en masse lækkert ekstraudstyr. Hvorefter han gik i gang med at lære at "flyve på instrumenterne", populært kaldet blindflyvning.

"Det betyder, at man skal kunne holde flyet lige og finde rundt, uden at kunne se noget ud af vinduerne. Så når nogen spørger mig hvor mange instrumenter jeg "kan", har jeg nu papir på at kunne svare: Klaver, højdemåler, violin, radiokompas, saxofon, mundharpe og GPS," lyder det på typisk underspillet facon fra Thomas Eje.

"Når jeg rigtigt interesserer mig for noget, gør jeg det fuldt ud. Nogle synes, jeg har været enormt heldig. Men det sjove er, at jo mere jeg arbejder, jo heldigere bliver jeg."

Det svære og det lette

"Jeg synes ikke selv, at noget kommer let til mig. Men sådan skulle det helst se ud. Man skal helst stinke langt væk af overskud på scenen. Og dét er der kun en opskrift på. Arbejde, arbejde og arbejde. Flid er - som man siger - heldets moder," konstaterer Thomas Eje.

Med heldet og succesen er også fulgt noget andet - berømmelsen.

Og den erkender Thomas Eje, at det nogle gange kan være svært at håndtere. Fordi omgivelserne kender én, tror mange, at man er en slags offentlig ejendom.

Thomas Eje optræder i ny og næ i de kulørte ugeblade, side om side med andre kendisser. Men det er ikke altid med sin gode vilje, og man skal bestemt ikke tro, at man kender ham.

"Jeg er jo et privat menneske. Man kan opleve mig på scenen, hvor jeg gør alle de ting, jeg altid har plaget min familie med. Men ellers sparer jeg meget på min person udadtil. På en måde bliver jeg mere og mere pindsvineagtig. Jeg vil gerne bevare noget af mig selv for mig selv."

"Jeg er jo ikke nogen gavebod. Jeg er en af dem, som ikke bryder mig om eksponering for eksponeringens skyld. Jeg har den naive overbevisning, at man sådan set godt kan være et slags menneske, selv om man arbejder i den her udadvendte branche. Jeg mener godt, man kan have for sig selv, hvem man er kæreste med og hvorfor," siger Thomas Eje.

Stort jubilæumsshow

Næste år - som kun er få måneder borte - kan Linie 3 fejre sølvbryllup. I juni 2004 har Thomas Eje, Preben Kristensen og Anders Bircow holdt hinanden ud i samfulde 25 år. Så længe er det siden, det hele startede på Jacobs BarBQ i Århus foran et publikum på 50 mennesker.

Siden har Linie 3 begejstret med det ene musikalske show efter det andet. Og netop nu er de tre gutter gået i øvelokalet sammen for at forberede deres 25 års jubilæumsshow, som har premiere i Cirkusbygningen, København, den 25. februar 2004. Forsalget er gået i gang.

Men hvordan pokker har Eje, Kristensen og Bircow kunnet holde så længe, når man tænker på, at The Beatles gik i opløsning og blev uvenner efter bare en halv snes år?

"Forklaringen er måske, at vi faktisk kun ser hinanden, når vi arbejder. Vi har det med hinanden, som det ser ud på scenen. Vi har aldrig været uvenner, og vi er stort set enige om de fleste ting. Der er en god kemi mellem os. Rollerne har ikke ændret sig meget gennem årene. Preben er født med et stort konferencier-gen, mens Anders og jeg spiller de to små roller i "Hvem er bange for Preben Kristensen?". På den måde hænger det sammen," forklarer Thomas Eje.

Som i øvrigt hader at se sig selv på skærmen. Fordi han som perfektionist og forfængelig scenekunstner konstant vil hæfte sig ved alle de små fejl, som ingen andre opdager.

Paradoksalt nok bliver Thomas Eje derfor én af de få danskere, der ikke vil opleve to timers rendyrket musikalsk nydelse ved at se "Imens de 2 andre er i Føtex" på tv-skærmen.

Thomas Eje: "Imens de 2 andre er i Føtex" (CMC)

Udkommer på vhs og dvd den 6. oktober 2003.

Thomas Eje - blå bog:

Thomas Eje er født den 15. marts 1957 på Frederiksberg. Begyndte i en ung alder at spille fagot, og forældrene ansporede ham til en klassisk musikkarriere. Han startede på Musikkonservatoriet i Odense, men søgte i 1978 ind på Århus Teaters elevskole.

Allerede i elevtiden medvirkede han i TV-serien "Matador" i en mindre rolle i afsnit nr. 22. Debuterede som teaterskuespiller i 1980 på Århus Teater i musicalen "Sweet Charity" og havde siden roller i bl.a. "Kirsebærhaven", "Tartuffe", "Nøddebo Præstegård", "Stamherren" og "Da jazzen kom til byen". Har som skuespiller været engageret på Betty Nansen Teatret, Folketeatret og Det ny Teater samt i Tivoli- og Hornbæk-revyen. Teaterroller i "Skatteøen", "Gyngehøvdingen", musicalen "Chicago" og operetten "Flagermusen".

Blandt filmrollerne kan nævnes "Forræderne", "Tukuma", "Kampen om den røde ko", "Den røde tråd", "Operation Cobra", "Nattens engel", "Klinkevals" og "Juliane". Har desuden lagt stemme til tegnefilmene "Toy Story" 1 og 2, samt "Den Lille Havfrue".

Har deltaget i utallige tv-programmer, hvoraf kan nævnes "Show for sjov", "TV i Teltet", "Lørdagskanalen", "Mikkels motiver", "Ikke lutter lagkage", "Smil du er på", "Meyerheim", "Eleva2ren" og "Skibet i Skilteskoven".

Var i juni 1979 med til at starte den populære trio Linie 3, med hvem det er blevet til diverse shows, herunder "Show for sjov", "Borte med Vesten", "Hvor er de 2 andre!!?" og "Linie 3 Show". Siden 1995 solist i først "Thomas Eje Show" og siden "Imens de 2 andre er i Føtex".

Fotograf: Claus Peuckert

 

 
© 2001 MusikLinien