Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

PressemeddelelsePigerne, pop og pigtråd

I dag er det jo absolut ikke nogen sjældenhed at være rocksangerinde nærmest tværtimod, men i tresserne var rockscenen nærmest totalt mandsdomineret. I Danmark var det ikke bedre. Rockmusikken hed pigtråd dengang og idolerne var The Hitmakers, The Defenders, Peter Belli, The Lions og mange andre, men altid kun mænd. Orkestre udelukkende bestående af piger eksisterede f.eks. The Cheetas, Les Filles og Girls Group eller det topløse showorkester The Ladybirds. Men ingen af disse orkestre fik chancen for at indspille grammofonplader med en enkelt udtagelse The Butterflies fra Roskilde, men da de nåede til mikrofonerne i 1968 var tiden blevet til dansk top - og pigtråd skulle nu engang være på engelsk eller hvad man nu kaldte de sprogklicheer, der lå som top oven på pigtråden.

Selvom den danske rockscene åbenbart var en udpræget mandeverden, så var der da engelsksyngende poppiger. Mange af dem var måske ikke direkte involveret i rockmiljøet, men fik dog nogle fine pigepopplader ud med lidt pigtråd gemt i rillerne. Og hvad andet en pigetråd kan man sige, når piger spillede pigtråd. 18 gæve poppiger fra de danske tresserår er nu blevet samlet på en ny CD: "Pigetråd – Pop, Piger og Pigtråd 1963-1968”. De 32 rensede og digitaliserede numre er hentet fra de originale masterbånd og enkelte fra de oprindelige singleplader. For nogle af pigerne blev det kun til en enkelt singleplade eller to, for andre blev det starten på en længere karriere og meget få er stadig "noget ved musikken" f.eks. Daimi, Lecia og Anisette, som alle er repræsenteret på pladen. Det er det lille Hvidovre-pladeselskab Frost Records, der står bag udgivelsen. Det er selskabets 10. udgivelse med dansk pigtrådsmusik indenfor et år. ”Pigetråd” er udstyret med en 28 sidet booklet, hvor alle pigerne får en lille historie med på vejen.Frosts ”repertoirechef” Thomas Gjurup:

”Jeg har før skrevet til bl.a. Politikens danske rockleksikon og her blev de piger, der optrådte med de mandlige pigtrådsorkester altid nærmest nævnt i en parentes. De kom og de gik ud, og dermed færdig. Det skal det være løgn, tænkte jeg, så nu kan man læse en lille biografi på hver enkelt sangerinde. Og hele ideen til projektet opstod faktisk tilbage i firserne, hvor jeg interviewede rockmusikere i forbindelse med leksikonet. Her fik jeg en meget mandschauvinistisk udtalelse omkring, hvor piger hørte hjemme i den danske tresserrock – og det var ikke på scenen. Siden registrerede jeg hvad jeg faldt over af danske engelsksprogede pigeplader fra tresserne. Og pludselig stod jeg med dette sjove projekt, så efter en masse tovtrækkeri omkring rettigheder med pladeselskaberne, så syntes jeg ”Pigetråd” var alt besværet værd.

Og som sagt så gjort nu er piger som Lea, Ann, Hanne, Sys, Anette, Sussi, Jette, Yvonne og alle de andre sat på rockens Danmarkskort.

CD'en er blevet til med velvilje fra pladeselskaber og fra mange af pigerne selv, som også har kommet med historierne, fotos og ikke mindst en utrolig interesse for sagen.

Fotos: Daimi (fra bookletten) Leif Christensen er ejeren af Frost Records og Thomas Gjurup er ”repertoirechef”. Begge er fotograferet af Stig Ulrichsen.

 

 
© 2001 MusikLinien