Forsiden.
 


Artikler
Oversigt
CD udgivelser
CD anmeldelser
Sladder om de kendte
Nyheder musik/film

Musik
Lediglisten
Solo
Duo
Trio/Band
Underholdning
Musik og tekst

Grejnyt
Tests
Gode råd
Artikler
Pressemeddelelser
Nyheder
Brugtbixen

Arrangementer
Demo'er
Kurser
Møder
Spillesteder

Links/grej
Musikforhandlere
Importører
Lys
Midifiler/Styles

Links/andetBooking
Pladeselskaber
Studier
Forlag
DMF
Musikerklubben
Hitlister
Radioer
Steder på nettet

Kontakt
Priser
Musikertilmelding
Bestilling af Link
Skriv til os

 

 

 

 

maj 2009

Pressemeddelelse


Jeg gir dig min morgen - Kurt Ravn

Ravn gi’r dig en ny dag

- Den 61-årige folkekære sanger og skuespiller har samlet en række af sine favoritter fra den nordiske sangskat på nyt album. Som bonus indeholder albummet også visen om de tre musikanter fra Matador.

Af Jan B. Jensen

Det handler om kærlighed, nærvær og de ord, man ofte forsømmer at få sagt.

Livet begynder hver dag, og det er vigtigt at gribe dagen – bruge livet og sætte pris på, at have det godt.

”Jeg gir dig min morgen” fortæller historien om at vågne hver morgen ved siden af sin elskede med en lyst til at vække hende – og sige de ord, man burde få sagt: At vise, at man sætter pris på hende og give hende den værdi, det er at være til stede.

Kærlighedssangen er samtidig titlen på det nyeste album fra den 61-årige folkekære sanger og skuespiller.

Kurt Ravn giver ikke bare sin morgen – han giver også sit brede publikum en samling af hans største favoritter fra den nordiske sangskat. Endelig giver han et legendarisk nummer fra den rolle, der gav ham den folkelige gennemslagskraft: Visen om de tre musikanter fra tv-serien Matador.

Når livet er skrøbeligt

Kurt Ravn har om nogen oplevet, hvor skrøbeligt livet kan være. Han var selv tæt på at miste det, da Tsunamien ramte Asien i julen 2004, da han var på ferie med sin kone, Annette, i Thailand. Parret blev selv fanget af flodbølgen, men slap utroligt billigt fra dens voldsomme ødelæggelser. Tilbage sidder han med en ubehagelig oplevelse, der altid vil være en del af den bagage, han tager med videre i livet.

I de sekunder, han havde givet op, stod det klart, hvor hurtigt det kan gå galt. Han blev mindet om livets værdier – også de ganske små og enkle ting, der kan virke banale. Han har lært at sætte pris på hver dag, han har det godt.

- Hver dag er noget særligt, det er vigtigt at huske på, siger Kurt Ravn.

Derfor var der ingen tvivl i valget af det første nummer og titlen på det nye album, da han altid har holdt meget af ”I Give You The Morning” skrevet af amerikaneren Tom Paxton.

- Det er en utrolig smuk sang og tekst, som er oversat til dansk af Niels Brunse. Den rummer en fantastik stemning, og det er vigtigt at få sendt det budskab, det kan godt være, at man måske ikke kan give sin elskede så mange ting, som man gerne vil, men man kan give sin tid og sin dag, siger Kurt Ravn.

Den nye cd er en række af Kurt Ravns egne favoritter fra den nordiske sangskat, som han ofte optræder med ved sine mange koncerter. Desuden indeholder den
flere nye sange, som ikke tidligere er udgivet.

Med det nordiske islæt var en række sange af en af de største svenske komponister og visesangere gennem tiderne, Evert Taube, også et naturligt valg.

- Ingen kan som Taube kan skrive en helt enkelt og smuk kærlighedsvise, siger Kurt Ravn.

Den storslåede svenske natur kommer også til udtryk gennem en fortolkning af Søren Kragh Jacobsens vise om ”Småland”.

- En sjov og frisk sang i en hel anden stil end Taubes, siger Kurt Ravn.
To af de danske bidrag er Sebastians ”Den sidste vals” og Vårvise”.

- Egentlig har det ikke været så svært at vælge til og fra. Når man arbejder sig ind i en tekst og melodi, kan man hurtigt mærke, om det svinger, og om den har noget på hjertet. Jeg kan ikke synge en sang, som ikke siger mig selv noget. Det er meget enkelt, siger Kurt Ravn.

Det nye album er også et billede af Kurt Ravns utrolig store musikalske spændvidde.

Fra Korch til Forbrydelsen

Kurt Ravn har siden sin uddannelse på Statens Teaterskole i 1973 markeret sig som en af sin generations mest talentfulde og alsidige skuespillere og sangere.

Hvad der begyndte på filmlærredet med rollen som den stædige forpagter i Morten Korch-klassikeren ”Fætrene fra Torndahl”, har udviklet sig til en uhyre alsidig tv- og filmkarriere – senest med bl.a. den danske film ”En enkelt til Korsør”, som også handler om at komme videre i livet.

Kurt Ravn spiller en pensioneret orlogskaptajn, der efter sin pension skal til at nyde livet med den kone, han elsker. Hun dør imidlertid, og for ham er livet pludselig også slut. Midt i den store sorg, den bristede lykke og en fremtid uden håb har han dog disciplin til at komme videre, møde nye mennesker og få skabt sig et nyt netværk – og liv.

På tv har han senest optrådt i en større rolle som bl.a. faderen til politiassistenten Anna Pihl, og lige nu er han i gang med optagelserne til to andre tv-serier – bl.a. den danske Forbrydelsen, der udkommer med ti nye afsnit til efterår. Endelig er han også i gang med tre forskellige filmprojekter og har netop indledt prøverne til sommerrevyen på Det Kgl. Teater.

Røde og musikanterne

Den største rolle i film- og tv-sammenhæng er dog uden sammenligning rollen som den ungkommunistiske jernbanearbejder Lauritz Jensen – kaldet ”Røde” – i Matador. Selv om de første optagelser blev lavet for 20 år siden, har Matador-rollen fulgt Kurt Ravn gennem hele karrieren og har også sat et aftryk på den nye udgivelse.

Som en anderledes, men stadig aktuel afslutning på den nye cd følger Kurt Ravns visen om de tre musikanter – visen om den ene, der spillede banjo, den anden mandolin, og den tredje, som af harmonikassen trak så sære hvin.

- Da vi talte om valg af sange, var pladeselskabet og jeg hurtigt enig om, at den skulle bare med, selv om den skiller sig ud fra de øvrige sange. Den har ikke været indspillet siden begyndelsen af 1980’erne, og der er stadig mange mennesker, der efterspørger den – ikke mindst på grund af Matadors enorme popularitet, siger Kurt Ravn.

Han er stadig overvældet over den succes, som tv-serien stadig er.

- Den er blevet folkeeje, og det er fantastisk at opleve, hvordan de yngre generationer også har taget serien til sig og opfatter den som kult. Jeg bliver ofte mødt af mennesker, der kan citere replikker ordret og har helt styr på de scener og de afsnit, de indgår. I de første år efter Matador blev vist kunne jeg godt føle, at det var ved at være for meget med ”Røde”, men sådan har jeg ikke opfattet det siden, selv om det image selvfølgelig har fulgt mig gennem alle årene, siger Kurt Ravn.

Han stortrives med vekselvirkningen mellem skuespil og sang, og han mestrer kunsten bedre end de fleste i stort set alle genre. Han har spillet store musical-roller i Les Miserable, Chess, Atlantis og Evita, han har været operasanger i Wiens berømte koncerthus, og han har optrådt med talrige symfoniorkestre i forskellige sammenhænge.

Kurt Ravn håber at den nye samling af især danske og nordiske favoritter vil blive en rar og afslappende cd at lytte til.

- Vi har forsøgt at sammensætte indholdet på en måde, så det klæder hinanden hele vejen igennem. Det er kun visen om de tre musikanter, der skiller sig ud, så derfor er der lagt et par sekunders ekstra pause ind før det nummer, så folk kan nå at vende sig til noget helt andet – eller skrue ned, siger Kurt Ravn med et smil på læben.

Hjælp til en ny begyndelse

Sideløbende med den travle hverdag har Kurt Ravn i de senere år engageret sig i det humanitære hjælpearbejde som ambassadør for ASF-Dansk Folkehjælp. Det gælder både projekter herhjemme og hjælp til ofrene for flodbølgen i Asien.

Kurt Ravn har bl.a. doneret en del af overskuet fra en række julekoncerter til et børneprojekt i Thailand. Han har også – sammen med Annette Ravn – besøgt børnehjemmet, der bl.a. huser forældreløse børn efter Tsunamien. Ligeledes har julekoncerterne bidraget til at støtte ASF-Dansk Folkehjælp’s feriekolonier for børn fra dårligt stillede familier.

- Alle har i perioder brug for en hjælpende hånd, siger Kurt Ravn og tilføjer, at det handler om respekt og at give hinanden chancer.

For en ny morgen og en ny dag kan være en ny begyndelse.

 
© 2001 MusikLinien